Κνημιαία Περιοστίτιδα

12 Οκτωβρίου 2021
kinesthisis
περιοστίτιδα κνήμησ

Η Κνημιαία Περιοστίτιδα είναι όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει συμπτώματα πόνου στην περιοχή της κνήμης, δηλαδή στο πρόσθιο και κάτω μέρος του ποδιού. Ο πόνος εμφανίζεται δριμύτερος στην περιοχή μεταξύ του αστραγάλου και του γόνατος.

Πώς προκαλείται;

Το σύνδρομο είναι συνήθως αποτέλεσμα καταπόνησης του οστού της κνήμης και υπέρχρησης των μυών στην περιοχή, όταν σε αυτήν ασκηθεί αυξημένη πίεση, γι’ αυτό και είναι επίσης γνωστό με τον όρο Έσω Κνημιαίο Σύνδρομο Τάσης. Είναι αρκετά κοινό μεταξύ ατόμων που ακολουθούν έντονο πρόγραμμα άσκησης, με δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, το τένις ή ποδόσφαιρο, οι οποίες περιλαμβάνουν αυξομείωση της έντασης του προγράμματος άσκησης και άλματα. Η πίεση που ασκείται έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση μικροτραυματισμών στους μύες που οδηγεί σε φλεγμονή.

Η πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Στα άτομα με πλατυποδία η καταπόνηση της κνήμης μπορεί να είναι αυξημένη ακόμη και σε απλές, καθημερινές δραστηριότητες, ευνοώντας έτσι τον τραυματισμό της. Επίσης η χρήση φθαρμένων υποδημάτων ή της λανθασμένης τεχνικής κατά την άσκηση και το τρέξιμο σε ανώμαλο ή κεκλιμένο έδαφος μπορούν να συντελέσουν στην πρόκληση του συνδρόμου.

Συμπτωματολογία  

Ο πόνος γίνεται αισθητός κατά μήκος των μπροστινών μυών της κνήμης, κατά τη διάρκεια και/ή κατόπιν της άσκησης. Ο πόνος μπορεί επίσης να εμφανιστεί από αμβλύς έως αφόρητος, οδηγώντας έτσι σε αναγκαστική διακοπή της άσκησης. Μπορεί επίσης να σχηματιστεί ήπιο οίδημα στην περιοχή που συνοδεύεται από ευαισθησία και μούδιασμα στο κατώτερο μέρος του ποδιού. Σημαντικός είναι ο διαχωρισμός της Κνημιαίας Περιοστίτιδας από το Κάταγμα εκ Κοπώσεως, το οποίο αποτελεί διαφορετική πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε δριμείς παθολογίες εάν διαγνωστεί λαθεμένα ως Κνημιαία Περιοστίτιδα.

Πρόληψη

Το Έσω Κνημιαίο Σύνδρομο μπορεί να αποφευχθεί ακολουθώντας κάποιες απλές συμβουλές σχετικά με την άσκηση:

  • Φροντίστε να κάνετε διατάσεις πριν και μετά το πρόγραμμα άσκησης, εστιάζοντας στις γάμπες και στα ισχία.
  • Αποφύγετε το τρέξιμο σε σκληρές, ανώμαλες ή κεκλιμένες επιφάνειες. Επιλέξτε πιο μαλακό υπόστρωμα για την άσκησή σας, μειώνοντας έτσι την καταπόνηση της κνήμης.
  • Χρησιμοποιήστε κατάλληλα για την άσκησή σας υποδήματα που απορροφούν τους κραδασμούς. Σε περίπτωση φθοράς των υποδημάτων σας, αντικαταστήστε τα με ένα καινούριο ζευγάρι.
  • Προσπαθήστε να διατηρήσετε το βάρος σας σε κατάλληλα για τον σωματότυπο και την ηλικία σας επίπεδα. Η παχυσαρκία αυξάνει την πίεση που υφίστανται τα οστά της κνήμης, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου.
  • Φροντίστε για την ενδυνάμωση των μυών στους μηρούς και στους γλουτούς σας. Οι μύες στις περιοχές αυτές απορροφούν μέρος της πίεσης και ανακουφίζουν τις κατώτερες περιοχές.
  • Αποφύγετε την απότομη αύξηση της έντασης στο πρόγραμμα γυμναστικής. Προτιμήστε τη σταδιακή, ομαλή εντατικοποίηση της άσκησης, εφόσον έχει προηγηθεί επαρκής προθέρμανση.
  • Αποφύγετε να γυμναστείτε για όσο διάστημα βιώνεται πόνο ή ενόχληση στους μύες της Κνημιαίας περιοχής.

Διάγνωση και Θεραπεία

Κεντρικό ρόλο στη θεραπεία του συνδρόμου παίζει η ακριβής διάγνωσή του. Σε περίπτωση εμφάνισης των συμπτωμάτων, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί κλινική εξέταση με στόχο να αποκλειστούν παθήσεις με παρόμοια συμπτωματολογία, όπως είναι το σύνδρομο διαμερίσματος, το κάταγμα καταπόνησης ή το γόνατο του δρομέα.

Κατόπιν της διάγνωσης, ακολουθεί ο σχεδιασμός ειδικού προγράμματος θεραπείας, βάση του οποίου είναι η ανάπαυση. Ανάλογα με την ένταση του τραυματισμού, συνήθως συνίσταται αποχή από τις έντονες δραστηριότητες για χρονικό διάστημα από μερικές ημέρες έως και εβδομάδες. Χρήσιμη επίσης μπορεί να είναι η αντιφλεγμονώδης αγωγή. Η αποκατάσταση και η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται με τη βοήθεια του φυσικοθεραπευτή σας, ο οποίος θα σας υποδείξει το κατάλληλο πρόγραμμα αποθεραπείας βασισμένο στις δικές σας ανάγκες και δυνατότητες.

Σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση του ασθενή έχει επίσης η πρόληψη και η αναδιαμόρφωση του τρόπου τρεξίματος και άλματος. Πρόκειται για εξατομικευμένη διαδικασία που πραγματοποιείται με τον κατάλληλο τρόπο από τον φυσικοθεραπευτή και τον γυμναστής σας, ώστε να αποφευχθεί η επανεμφάνιση των συμπτωμάτων του Έσω Κνημιαίου Συνδρόμου, κατόπιν της ολοκλήρωση του προγράμματος θεραπείας.