Ορθωτική Υποστήριξη - Δημιουργία Πελμάτων

Το ανθρώπινο πέλμα, μία δομή που απαρτίζεται από 28 οστά, μαλακούς ιστούς-μύες, συνδέσμους και τένοντες, είναι σχεδιασμένο για εφαρμογή σε μαλακά εδάφη και κοίλες επιφάνειες. Καθώς όμως στην καθημερινότητά μας πλέον βρίσκουμε ως επί τω πλείστων τραχιές, σκληρές επιφάνειες, τα πέλματά μας ταλαιπωρούνται, με αποτέλεσμα να προκαλούνται δυσλειτουργίες, πόνος και δυσφορία.

Τα υποδήματα που χρησιμοποιούμε συνήθως δεν παρέχουν την απαραίτητη στήριξη για την ομαλή λειτουργία των πελμάτων κατά τη βάδιση ή την άσκηση, επιδεινώνοντας έτσι το πρόβλημα.

Απαραίτητη για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού είναι η σωστή αξιολόγηση και διάγνωσή του από τον φυσικοθεραπευτή μέσω ειδικών μεθόδων, όπως η δια χειρός ψηλάφηση των ανατομικών δομών και το πελματογράφημα. Κατόπιν, εκπονείται πλάνο θεραπείας και αποκατάστασης, το οποίο περιλαμβάνει και την κατασκευή εξατομικευμένων ορθωτικών πελμάτων.

Τα ορθωτικά πέλματα συντελούν στη στήριξη, διόρθωση και αποφόρτιση των κάτω άκρων, αλλά και της σπονδυλικής στήλης, με αποτέλεσμα την εξασφάλιση της μέγιστης απαιτούμενης απόδοσης στην καθημερινότητα και στην άθληση.

Παραδείγματα παθολογιών που αντιμετωπίζονται με τη χρήση πελμάτων είναι:

– πόνοι στα γόνατα
– σύνδρομα χρόνιας καταπόνησης
– άκανθα πτέρνας, πελματιαία απονευρωσίτιδα
– κάταγμα κόπωσης
– σύνδρομο Διαμερίσματος κνήμης
– διαβητικό πόδι
– κακή σωματική στάση
– μεταταρσαλγία
– βλαισός μεγάλος δάκτυλος (κότσι)
– δερματικοί κάλοι, κερατώματα
– ασταθείς αστράγαλοι
– πόνος λόγω κουρασμένων ποδιών
– πτώση μεταταρσίου,
– νευρίνωμα Morton
– χονδροπάθεια επιγονατίδας
– σύνδρομο τριβής λαγονοκνημιαίας ταινίας
– τενοντοπάθεια Αχιλλείου
– δομική ανισοσκελία, αντισταθμιστική σκολίωση.

Αφού κατασκευαστούν τα ορθωτικά πέλματα από τον φυσικοθεραπευτή, πραγματοποιείται δυναμικός έλεγχος σε καθημερινές δραστηριότητες, όπως βάδιση, τρέξιμο, ανάβαση σκαλοπατιών και ορθοστασία. Μετά από διάστημα 1 έως 2 μηνών, πραγματοποιείται εκ νέου έλεγχος των πελμάτων, ώστε να αξιολογηθεί η απόδοσή τους κατόπιν καθημερινής χρήσης και να γίνουν οι τελικές αναπροσαρμογές για την ασφαλή τους χρήση από τον ασθενή.