Απεικονιστικές Μέθοδοι – Μαγνητική, Ακτινογραφία και Πόνος στην Μέση

27 Νοεμβρίου 2017
kinesthisis
ακτινογραφία

Ως πολύ σημαντικό τεχνολογικό επίτευγμα στον χώρο της ιατρικής θεωρούνται οι μέθοδοι διαγνωστικής απεικόνισης (μαγνητικός τομογράφος, ακτινογραφία κ.α.) Η δυνατότητα να έχουμε μια καθαρή εικόνα των μαλακών ιστών και των οστών του σώματός μας είναι ανεκτίμητης αξίας. Η αντίληψη όμως πως μια τέτοιου είδους απεικονιστική μέθοδος μπορεί να προσδιορίσει την αιτία του πόνου στη μέση, τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μια απεικονιστική εξέταση όπως η μαγνητική ή η αξονική τομογραφία, όσον αφορά τον πόνο στην μέση, μπορεί να είναι περιττή, όπως έχει αναφερθεί και από την American Pain Society στο συνέδριο «Οδηγίες για την αντιμετώπιση του πόνου στην μέση» το 2007.

Τον τελευταίο καιρό γίνεται λόγος για την αποτροπή των ασθενών από την διαδικασία της μαγνητικής και της αξονικής τομογραφίας, εκτός και αν ο ασθενής έχει οξύ και επίμονο πόνο στην μέση και κρίνεται αναγκαίο από τον γιατρό. Ο λόγος είναι πως σπανίως τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών, που δείχνουν κάτι, συνδέονται (άμεσα ή έμμεσα) με τον πόνο στην μέση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κλινική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2017 στο The Spine Journal από τους R Herzog, D.R Elgot, A Flanders, P Moley  αποδείχτηκε (επιγραμματικά) ότι μια εξέταση αξονικής και μαγνητικής  τομογραφίας έχει μια πληθώρα αποτελεσμάτων οι οποίες ενέχουν  και  τον κίνδυνο της λανθασμένης διάγνωσης.

Είναι εντυπωσιακό δε, πως αν κάναμε μια μαγνητική σε ανθρώπους χωρίς πόνο στη μέση, τα αποτελέσματα σχεδόν πάντα δεν θα ήταν όπως τα περιμέναμε.  Σε μια μελέτη το 2014 (Brinjikji et al, 2014) σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, χωρίς πόνο στην μέση, η μαγνητική τομογραφία έδειξε εκφυλισμένους μεσοσπονδύλιους δίσκους και προβολές δίσκων (κοίλες).  Συγκεκριμένα το 30% των ατόμων ηλικίας 20 ετών παρουσίαζαν κοίλες στην οσφύ. Παρομοίως το 60% των ατόμων ηλικίας 50 ετών και το 84% των ατόμων ηλικίας 80 ετών. Επίσης, εκφυλισμό δίσκων στη οσφύ παρουσίαζαν το 37% των ατόμων ηλικίας 20 ετών, το 80% των ατόμων ηλικίας 50 ετών και το 96% των ατόμων ηλικίας 80 ετών.

Παρακάτω βλέπουμε σε ακτινογραφία την οσφυϊκή μοίρα γυναίκας 82 ετών. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να καταλάβουμε πως υπάρχουν αρκετές δυσμορφίες και σοβαρές αλλαγές στη δομή της σπονδυλικής στήλης. Εάν βλέπαμε μόνο την ακτινογραφία θα λέγαμε πως το άτομο αυτό πρέπει να αντιμετωπίζει σοβαρό πόνο στη μέση. Κι όμως, η κυρία αυτή δεν παραπονιέται καθόλου για πόνο στη μέση της.

 

Φαίνεται πως όλα αυτά τα ευρήματα είναι αποτελέσματα της  φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης, χωρίς να είναι ανησυχητικά μιας και συνήθως δεν προκαλούν ιδιαίτερους πόνους. Έτσι λοιπόν, οι αξονικές, οι μαγνητικές τομογραφίες και οι ακτινογραφίες για την μέση, χρειάζονται μόνο όταν υπάρχουν υποψίες  σοβαρής ασθένειας. Ευτυχώς αυτού του είδους οι ασθένειες είναι σπάνιες και η συχνότητα εμφάνισης τους κυμαίνεται γύρω στο 1% στον γενικό πληθυσμό.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό τα αποτελέσματα αυτών τον εξετάσεων προκαλούν δυσφορία, φόβο και άγχος. Η ψυχολογική κατάσταση του ατόμου  είναι ένας βασικός παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά τον πόνο στην μέση και κατ‘ επέκταση όλα τα παραπάνω προκαλούν μια αρνητική επίδραση στην εξέλιξη της αποκατάστασης.

Εάν κάποιος έχει μπροστά του το πόρισμα μιας μαγνητικής και διαβάζει ορολογίες που φαίνονται επικίνδυνες, ας σκεφτεί  πως αρκετά από αυτά που γράφει το χαρτί  τα έχουν και άλλοι άνθρωποι που δεν υποφέρουν από πόνους στην μέση.