Ήχος στις αρθρώσεις

24 Σεπτεμβρίου 2016
kinesthisis
Ήχος-στις-αρθρώσεις

Παλαιότερα συνηθίζαμε να λέμε ότι ο ήχος αυτός μπορεί να προκαλέσει αρθρίτιδα και είναι απαγορευτικός. Πλέον αυτή η αντίληψη εκλείπει. 

Δεν αναφερόμαστε στους ήχους οι οποίοι είναι επαναλαμβανόμενοι αλλά σε αυτούς που μπορείς μία φορά να προκαλέσεις το “κρακ” και πρέπει να περάσει αρκετή ώρα για να ακουστεί πάλι και εφόσον δεν εμφανίζεται πόνος ή πρήξιμο. Εάν μπορούμε να προκαλέσουμε τον ήχο κατ’ επανάληψη πιθανότατα υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί μακροπρόθεσμα φθορά σε δομές που περιβάλουν τα οστά της άρθρωση. Εάν η διαδικασία αυτή προκαλεί πόνο τότε δεν θα πρέπει να αναπαράγεται.

Σε κάθε περίπτωση ο ήχος που ακούγεται από τον διαχωρισμό των αρθρώσεων συνδέεται με την γρήγορη και απότομη δημιουργία κοιλότητας αέρα μέσα στο αρθρικό υγρό της άρθρωσης, μια ουσία που λιπαίνει την άρθρωση. Είναι σαν τον σχηματισμό κενού ανάμεσα στις επιφάνειες των οστών που διαχωρίζονται  ξαφνικά, όταν δεν υπάρχει αρκετό υγρό για να αναπληρώσει αυτό το κενό, προκαλώντας αυτόν το χαρακτηριστικό ήχο. Είναι λοιπόν μία απόλυτα ασφαλής και ανακουφιστική διαδικασία.